آيا مي دانيد كه :

–  مدفوع آلوده به آنفلوانزا مي‌تواند يك ميليون پرنده را  آلوده كند،

– ويروس آنفلوانزا در مواد دفعي (مدفوع)در 4درجه سانتي‌گراد 30 تا 35 روز و در 20درجه سانتي‌گراد 7 روز
باقي مي‌ماند،

–  ويروس آنفلوانزا دماي 56 درجه سانتي‌گراد را براي
3 ساعت‌ودماي60 درجه سانتي‌گراد را 30دقيقه تحمل مي‌كند،

–  ويروس آنفلوانزا نسبت به بسياري از مواد ضدعفوني كننده خصوصاً تركيبات پراكسيد، تركيبات چهارتايي، گلوتارآلدئيدها و فنل  و تركيبات يده حساس مي‌باشد،

–  پرندگان آبزي و پرندگان وحشي آلوده كه از نظر باليني سالم هستند مي‌توانند عامل انتقال بيماري باشند،

–  تخم‌مرغهاي ترك‌دار در دستگاههاي جوجه‌كشي مي‌توانند باعث انتقال آلودگي به جوجه‌هاي داخل هچري شوند،

–  واكسيناسيون تنها راه پيشگيري از بيماري نمي‌باشد و ايمني صددرصد ايجاد نمي‌نمايد. بنابراين رعايت مسائل بهداشتي و قرنطينه‌اي جهت پيشگيري از بيماري اهميت بسزائي دارد،

–  گرد و غبار سالن مرغداري حاوي ذرات ناقل عوامل بيماريزا مي‌باشد. از اين رو تعبيه كانال در پشت هواكش‌ها به منظور هدايت گرد و غبار خروجي هواكش ها به درون حوضچه ضدعفوني، راهي مناسب جهت جلوگيري از آلوده شدن محيط و انتقال آلودگي به مرغداريهاي اطراف مي‌باشد،

–  رطوبت‌، حرارت و تهويه مناسب و كافي نقش مهمي در جلوگيري از بروز و كاهش تلفات ناشي از بيماريهاي تنفسي دارد،

–  مديريت صحيح در امر واكسيناسيون و تغذيه نقش مهمي در تقويت سيستم ايمني گله دارد.

 

برخي ‌ازتمهيدات‌انجام‌گرفته‌توسط‌اداره‌كل‌دامپزشكي‌خراسان‌رضوي‌

به منظور ‌پيشگيري‌از ‌وقوع‌آنفلوانزاي‌فـوق‌حـادطيور :

 

1- تشكيل ستاد پيشگيري و مقابله با آنفلوانزاي فوق حاد طيور در سازمان جهاد كشاورزي و اداره‌كل دامپزشكي خراسان رضوي ،

2- تشكيل كميته آنفلوانزا در شهرستانها،

3- انجام مراقبت فعال در مزارع طيور، كشتارگاهها، مرزهاي شرقي و …… ،

4- اعمال مقررات ‌شديد بهداشتي- قرنطينه‌اي ‌در مورد واردات هرگونه‌ پرنده ‌و فرآورده‌هاي‌ آن از مبادي ‌ورودي شرقي (زميني‌و يا هوايي‌) باتوجه ‌به احتمال وجود ‌منبع ‌خطر خارجي،

5- پيگيري سياست امحاء و معدوم‌سازي طيور از طريق سازمان جهادكشاورزي، در صورت بروز هرگونه كانون آلوده،

6- برنامه ريزي به منظوربرگزاري ‌سمينارآنفلوانزا جهت‌معاونين فني، مسئولين طيور و آزمايشگاهها و كلينيسين هاي بخش خصوصي،

7- تشكيل جلسات متعدد با مسئولين دامپزشكي شهرستانها،

8- صدور اطلاعيه‌هاي بهداشتي از طريق رسانه‌هاي جمعي،

9- اطلاع‌رساني به درمانگاههاي دولتي، بخش خصوصي و مرغداران به منظور آشنايي با علائم بيماري و تأكيد بر اعلام سريع موارد مظنون به ادارات دامپزشكي،

10- تشديد مقررات بهداشتي- قرنطينه‌اي در مزارع پرورش طيور،

11- پيگيري تشكيل صندوق حمايت از مرغدار در مقابل بيماري آنفلوانزاي طيور  H5و H7 .

 

آنفلوانزاي طيور :

آنفلوانزاي طيور يك بيماري ويروسي پرندگان مي باشد. ويروسهاي آنفلوانزا داراي 3 نوع تيپ A ، B و C مي باشند كه فقط تيپ A           مي تواند در طيور ايجاد بيماري نمايد. تيپ A علاوه بر طيور، ساير حيوانات از جمله خوك، اسب و همچنين انسان را درگير مي‌نمايد. تيپ A شامل تحت تيپ‌هاي مختلف با درجات متفاوتي از نظر شدت بيماري‌زايي (از فرم خفيف تا بسيار شديد) مي‌باشد. تحت تيپ‌هاي H5 و H7 باعث ايجاد فرم بسيارشديد بيماري مي‌شوند.

 

مخازن بيماري:

پرندگان آبزي وحشي مي‌توانند بدون بروز نشانيهاي باليني بيماري ويروس عامل اين بيماري را با خود جابجا كنند.

 

ميزبان‌ها : 

مرغ‌‌و خروس، بوقلمون، اردك ‌و غاز، مرغ‌شاخدار، پرندگان ‌آبزي‌ وحشي ‌و زينتي‌ و شترمرغ

علائم بيماري :

1- شروع ناگهاني تلفات با روند افزايش روزانه(درگله گوشتي تلفات بيش از 3 درصد در روز)،

2- انتشار ناگهاني بيماري در گله،

3- بيحالي شديد، پژمردگي و دور هم جمع شدن گله،

4- كاهش شديد مصرف دان،

5- افت ناگهاني و شديد توليد روزانه،

6- علائم حاد تنفسي ،

7- سياه شدن و خونريزي تاج ، ريش و ساق‌ها   

 

ابقاء عامل بيماري و نحوه انتقال بيماري:

1-  تماس با پرندگان وحشي و پرندگان آبزي آلوده،

2-  تماس با طيور آلوده،

3-  كفش، لباس ، خودرو، آب ، دان ، مدفوع و بستر آلوده،

4-  سگ و گربه به عنوان ناقلين مكانيكي،

5-  تهيه دان از منابع غير مطمئن به خصوص كانونهاي آلوده،

6-  امحاء غيربهداشتي لاشه‌هاي آلوده،

7-  عدم پاكسازي و ضدعفوني كامل سالن مرغداري و لوازم و تجهيزات قبل از جوجه‌ريزي،

8-  پراكنده شدن كود مرغداري به محيط اطراف،

9-  عدم ضدعفوني وسائط نقليه كه به ناچار وارد مرغداري مي‌شوند،

10-  تهيه جوجه يك روزه از كارخانه هاي جوجه‌كشي غيرمعتبر،

11-  پرورش چند سني در يك واحد،

12-  بارگيري گله مبتلا به فرم باليني.

 

اقدامات مهّم بهداشتي- قرنطينه‌اي

 

موارديكه لازم است توسط مرغدار رعايت گردد:

1-  پاكسازي و ضدعفوني كامل سالن مرغداري و تجهيزات آن قبل از جوجه‌ريزي،

2-  حذف جوجه‌هاي وازد از گله از همان ابتداي دوره پرورش،

3-  فراهم نمودن محيطي مطلوب جهت پرورش جوجه از جمله تهويه ، حرارت و رطوبت مناسب ،

4-  قابل شستشو و ضدعفوني نمودن كليه سطوح سالن پرورش از قبيل كف، سقف و ديوارهاي داخلي و خارجي،

5-  تمهيدات لازم به منظور جلوگيري از ورود پرندگان و جوندگان به داخل سالن‌ها از قبيل نصب توري،

6-  ممانعت از ورود افراد متفرقه به فارم،

7-  اصلاح سيستم قرنطينه‌اي ورودي و منحصر نمودن مسير ورودي به فارم به يك مسير در كليه واحدهاي پرورشي،

8-  برقراري سيستم بهداشتي-  قرنطينه‌اي براي كليه پرسنل در  واحدهاي تخم‌گذار، مادر  يا گوشتي،

9-  تعويض كامل لباس و كفش و استفاده از كلاه ، ماسك و … ،

10-  عدم‌نگهداري‌هرگونه‌پرنده‌توسط‌مرغدار و ديگر پرسنل‌  مرغداري و  منازل آنها

11-  فراهم نمودن امكانات مناسب ضدعفوني در مبادي ورودي  فارم جهت افراد و وسايط‌نقليه (نظير حوضچه ضدعفوني و…)،

12-  فراهم نمودن ظروف مخصوص حاوي ماده ضدعفوني كننده مناسب جهت‌ضدعفوني كردن دستها در مبادي ورودي  سالن،

13-  عدم پرورش طيور در سنين مختلف در يك واحد مرغداري،

14-  رعايت  حداقل 3 تا 4 هفته‌ فاصله در جوجه‌ريزي، در صورت عادي بودن شرايط،

15-  انجام آزمايشهاي ميكروبي و شيميايي آب حداقل هر 6 ماه يك بار،

16  بهره‌گيري‌ازكانال‌منتهي‌به‌حوضچه ضدعفوني در پشت هواكش‌ها و ضدعفوني منظم محوطه مرغداري،

17- دفن بهداشتي تلفات با سوزاندن لاشه‌هاتوسط لاشه سوز،

18- اعلام هرنوع كاهش شديد مصرف دان،كاهش شديد توليد با افزايش تلفات به نزديكترين شبكه دامپزشكي،

19- دريافت مجوز سلامت گله از شبكه دامپزشكي منطقه ، قبل از بارگيري،

20- درخواست گواهي شستشو و ضدعفوني كاميونهاي حمل نهاده هاي  اوليه دان طيور،

21- عدم استفاده از شانه و كارتن تخم‌مرغ مصرف شده.

موارديكه توسط تشكل‌هاي مربوط به طيور و يـا تعاونيهاي مرغداران لازم است رعايت شود :

1- راهنمايي مرغدار جهت خريد نهاده‌هاي تغذيه‌اي و جوجه از منابع مطمئن،

2- اعلام موارد بهداشتي توصيه شده از سوي دامپزشكي به‌ مرغداران،

3- توصية مرغداران به اجتناب از  تجمع در مراكز مراجعه آنها از قبيل تعاونيها، كشتارگاهها، مراكز دامپزشكي و ساير مرغداريها در زمان بروز بيماري،

4- تأكيد بر عدم عرضة مرغ زنده  در بازارهاي محلي،

5- پيگيري برگزاري كلاسهاي آموزشي جهت مرغداران،

6- پاكسازي و ضدعفوني ماشين‌هاي حمل نهاده هاي  اوليه دان،

7- اعلام سريع گزارش تلفات احتمالي به شبكه دامپزشكي منطقه.

موارديكه‌ لازم‌است توسط‌كارخانه هاي ‌جوجه‌كشي‌‌رعايت‌گردد:

1- خودداري از توزيع جوجه‌هاي فاقد كيفيت،

2- خودداري‌ از خوابانيدن ‌تخم‌مرغهاي‌كثيف،آلوده‌، غيراستاندارد و غيرمجاز،

3- تبديل بهداشتي ضايعات كارخانه جوجه‌كشي،

4- شستشو و ضدعفوني دقيق روزانه كليه سالن ‌هاي جوجه‌كشي و محموله،

5- صدور گواهي بهداشتي مطابق معيارهاي بهداشتي گله مادر،

6- تحويل جوجه به واحدهاي پرورشي مجاز،

7- گزارش فوري هرگونه موارد غيرعادي.

موارديكه لازم است توسط كشتارگاههاي طيور رعايت شود:

1- درخواست ارايه  مجوز حمل بهداشتي از سوي مرغدار قبل از كشتار،

2- شستشو و ضدعفوني دقيق قفس‌هاي حمل مرغ،

3- شستشو و ضدعفوني كاميونهاي حمل مرغ قبل از خروج از كشتارگاه،

4- استفاده از ماسك و ديگر وسايل ايمني توسط تمامي افراد شاغل در كشتارگاه( به لحاظ خطر ابتلاي انسان)،

5- شستشوي سالن كشتار با آب گرم و ضدعفوني آنجا بعد از پايان كشتار،

6- قرار دادن درپوش مناسب بر روي آبروهاي فاضلاب جهت جلوگيري از تجمع پرندگان و حيوانات وحشي،

7- گزارش موارد احتمالي تلفات بيش از حد در زمان حمل،

8- فراهم نمودن امكانات لازم جهت بازرسين بهداشتي،

9- تبديل بهداشتي ضايعات كشتارگاهي،

10- معدوم سازي بهداشتي موارد مشكوك يا آلوده.