دان مرغ بومی،تخمی،گوشتی

نکاتی در مورد پرورش جوجه گوشتی

محل پرورش مرغ گوشتی

محل مزارع پرورش مرغ گوشتی باید به نحوی انتخاب شود که در اطراف آن تراکم واحدهای مرغداری کم باشد. تا به راحتی بازار را در منطقه به دست بگیرید.

نکاتی که باید در موقع احداث مرغداری به آن دقت کنید:
– جهت ساختمان شرقی غربی باشد.
– محل هواکش ها به گونه‌ای باشد که جریان شدید باد باعث اختلال در عملکرد آن‌ها نشود.
– فاصله مناسب (حدود 1.5 تا 2 کیلومتر) از سایر واحدهای پرورش طیور مد نظر باشد.
– ترجیح بر این است که ظرفیت سالن‌ها به صورت واحدهای 5000 قطعه‌ای در نظر گرفته شود. چرا که یکنواختی جریان هوا در این سالن‌ها بیشتر امکان پذیر است و اختلاف جریان هوا و رطوبت و حرارت در نقاط مختلف سالن را به حداقل می‌رساند. در سالن‌های طولانی یکنواخت کردن این عوامل مشکل‌تر و دور از دسترس‌تر است.
– باتوجه به آب و هوای منطقه نوع ساختمان مرغداری باید طوری ساخته شود که با شرایط سازگار باشد. همچنین تعداد وسایل سرمایشی، گرمایشی، تهویه و… متفاوت است.
– از پرورش و نگهداري ساير طيور در میان مرغ های گوشتی جداً خودداري گردد.
– از ورود افراد متفرقه به داخل مرغداري جلوگيري شود.
– سالن پرورش شما باید کاملا تمیز و بهداشتی باشد، تا بیماری های کمتری به سراغ مرغ ها بیایند.

محل پرورش مرغ باید دارای بستر مناسبی باشد تا محیط برای جوجه ها و مرغ ها راحت باشد. سبوس برنج، پوشال چوب، کاه، ماسه و بستر مقوایی انواع بسترهای مورد استفاده در مرغداری‌ها هستند.

• هرچه جمعیت گله بیشتر باشد از بهره‌وری آن کاسته می‌شود. شما باتوجه به فضای که دارید تعداد مورد نظر جوجه ها را خریداری کنید.
(در فضای 100 متری میتوان تا 1000 مرغ گوشتی پرورش داد.)

تهیه جوجه‌ها

جوجه ها به مرغداری مجوز دار تحویل داده میشوند و دانه هم همینطور و سودی که در پایان محاسبه شد مربوط به این مورد میباشد. اما کسانی که که مرغداری ندارند باید با قیمت بالاتر و سخت تر این موارد را تهیه کنند که باعث کاهش سودشان میشود.

بعد از آماده کردن محل پرورش برای شروع، باید در حد توان، جوجه مرغ گوشتی خریداری کنید و کار پرورش آنها را شروع کنید.

نژادهای مختلف جوجه مرغ گوشتی: جوجه گوشتی پلاس، جوجه گوشتی راس، جوجه گوشتی کاب

در هنگام خرید جوجه ها به حتماً به این نکات توجه کنید:
– جوجه ها را باید از گله مادر سالم تهیه کنید. (سلامت گله مادر مهمترین عامل برای تولید جوجه های گوشتی سالم و عاری از عوامل بیماریزا می باشد.)
– بعضی از نژادها از توان بالقوه بالاتری نسبت به نژادهای دیگر برخوردارند.
– جوجه های تهیه شده باید بیمار نباشند یا علائم بیماری را نداشته باشند.
– بهتر است جوجه ها یک سن و از یک گله مادر تهیه گردند.

هنگام ورود جوجه مراقبتهای اولیه ضرورت دارد زیرا هیچ کاری مناسب تر از یک آغاز خوب نخواهد بود.
در طول سال حداقل می‌توان 5 دوره جوجه ریزی انجام داد، و مقداد جوجه ها را به مرور افزایش دهید.

نیازمندی های محل پرورش مرغ گوشتی

بهداشت و امنيت زيستي، از اجزاء مهم هر مزرعه و ساختار صنعت مرغ گوشتي است. داشتن روش‌هاي بهداشتي و قرنطينه‌اي در مرغداري به عنوان اولين گام جهت پيشگيري از بيماري‌ها و پرورش گله‌اي سالم با بازده اقتصادي مناسب ضروري مي‌باشد.

آب (آبخوری):

– فاصه بین دو دانخوری با دو آبخوری نباید بیشتر از 1.5 متر باشد.
– حرارت آب حدود 25 درجه باشد.
– شلنگ‌های آب را از انواع شفاف انتخاب کنید که رسوب مواد معدنی یا دارویی در آن قابل رؤیت باشد و به موقع رسوب زدایی گردد.
– آب خوری‌ها روزی 3 بار شستشو و آب آن‌ها عوض شود.
– بهترین نوع آب خوری‌ها پستانک‌ها (یا نی پل‌ ها) هستند. اگر تهیه آنها مقدور نیست از دانخوری های دیگر استفاده کنید.
– تعداد دانخوری و آبخوری باید به اندازه‌ای باشد که تراکم و تجمع بر سر آن‌ها مشاهده نشود و همه جوجه‌ها به طور یکسان به آن‌ها دسترسی داشته باشند. دسترسی یکسان جوجه‌ها به آب و دان به یکنواختی گله کمک می‌کند.
برای جلوگیری از افت کیفیت آب، آبخوریها هر 4ساعت یکبار عوض شوند.

تغذیه (دانخوری):

– تا دان موجود در ظرف کاملاً مصرف نشده از ریختن دان تازه به دانخوری جداً خودداری کنید. چرا که معمولاً جوجه علاقه بیشتری به مصرف تکه های درشت دان دارد و اگر دان قبلی کاملاً مصرف نشده باشد، در واقع خرده مواد و عناصر کمیابی که حجم زیادی در ترکیب دان ندارند و به صورت آردی در دان وجود دارند، مصرف نمی‌شوند و کمبود این مواد باعث بروز مشکلات اسکلتی و نارسایی های مختلف دیگر خواهد شد. لذا بهتر است قبل از ریختن دان تازه، حدود یک ربع به جوجه گرسنگی داده شود.
– سعی بر این باشد که روزی 4 بار دان در دان‌ خوری‌ها توزیع شود.
– میزان غذای مصرفی روزانه طیور به انرژی غذا، مواد مغذی آن، سن، زون بدن، حرارت محیط و میزان تولید آنها بستگی دارد.
– از دانخوری های مناسب استفاده شود.

خواک طیور میتواند: کنجاله، سویا، کنجاله کنجد، بادام زمینی، تخم پنبه، پودر ماهی،‌ پودر گوشت، ذرت، گندم،‌ برنج و… باشد.

گرمایش و سرمایش:

حرارت سالن را از 33 و 32 درجه شروع کنید. در روز چهارم به 30 برسانید و در هفته دوم به 28 و 29 و از آن پس هفته ای 2 درجه از دما بکاهید تا درجه در سن 30 روزگی به 22 درجه برسد. در مناطق مختلف برای رسیدن به این دما از وسایل گرمایشی یا سرمایشی استفاده شود.

نوردهی مناسب:

– یکی دو شب اول خاموشی ندهید تا جوجه بیشتر به فضای سالن و محل دانخوری و آبخوری آشنا شود.
– نور مناسب: تا 5 روزگی برای هر متر مربع 5وات (معادل 60 لوکس) و پس از آن تا 20 روزگی 3وات (معادل 36 لوکس) و بعد از آن تا پایان دوره 1وات (معادل 12 لوکس) نور محاسبه شود.
– میزان نور باید  در سراسر سالن یکنواخت باشد.

میزان رطوبت:

رطوبت سالن مخصوصاً در 2 هفته اول خیلی مهم است. چون جوجه در دستگاه جوجه‌کشی از رطوبت 70% و 80% برخوردار بوده و اگر به یک محیط با رطوبت 10% و 20% منتقل شود، دچار بی‌آبی و دهیدرا تاسیون و وازدگی می‌شود. پس سعی کنید که در روزهای اول رطوبت سالن حداقل بالای 60% باشد و پس از دو هفته بالای 50% حفظ کنید. اسپری کردن مرتب آب مفید است ولی در مناطق خشک استفاده از مه‌پاش لازم است تا رطوبت لازم ایجاد شود. پدهای خنک کننده در مناطق گرم و خشک علاوه بر ایجاد رطوبت مناسب، دمای سالن را هم کاهش می‌دهند.

تهویه:

تأمین هوای تمیز و هم‌چنین خروج هوای آلوده شده داخل سالن یکی از اصلی‌ترین اقدامات یک مرغداری می‌باشد. در سالن‌ها به علت تراکم بالا و هم‌چنین بالا بودن سرعت رشد مرغ و خروس همیشه تأمین اکسیژن مهم می‌باشد. تهویه مطلوب در سالن منجر به رسیدن به اهداف ذیل می‌گردد:
– کاهش درجه حرارت
– کاهش رطوبت
– به حداقل رساندن گرد و غبار و بوی گازها
– کاهش گازهای مضر
– مهیا کردن اکسیژن برای تنفس
همچنین، عدم تهویه مناسب نیز باعث به وجود آمدن برخی مشکلات مانند افزایش رطوبت بستر، افزایش درجه حرارت، استنشاق بوی آمونیاک و آسیب به شش‌ها و دستگاه تنفس، تعویق رشد، کاهش راندمان تبدیل غذایی و ضررهای اقتصادی می‌شود.

میزان تلفات

تلفات متغیر هست ولی درصورتیکه دما کنترل شود، واکسن ها به موقع داده شود و هوادهی مناسب داشته باشید همچنان سود میدید از مسئله هوای کافی و رعایت بهداشت غافل نشوید که هیچ راه برگشتی برای شما نمی ماند و ورشکست میشوید.
مرغ گوشتی صنعتی مقاومت خیلی کمی در مورد بیماری ها دارد و تراکم بالا در زمان پرورش خیلی در موضع ضعف قرار میگیرد و به سادگی تلف میشود با مرغ بومی اصلاً مقایسه نکنید.

کارگر ماهر و دامپزشک خوب میتواند کمبود دانش یا تجربه شما را جبران کند و بر عکسش میتواند شما را راحت زمین بزند از این مورد راحت نگذرید.